Eeva-Maria Parkkinen

Mitä kuuluu Oulun kaupungin yhdyskuntalietteiden käsittelylle?

(Kirjoitus on julkaistu alun perin Forum24:ssä 17.2.2021.)

Oulun kaupungin yhdyskuntalietteiden käsittely kompostoimalla on herättänyt mielipiteitä vuosikymmenten ajan, on toiminta sijainnut sitten Oulun jätevedenpuhdistamon vieressä tai 2km Jäälin ostoskeskuksesta Vasikkasuon alueella, jossa toiminta päättyi keväällä 2020.

Minne 200 000 asukkaan yhdyskuntalietteet loppusijoitetaan tällä hetkellä? Oulun kaupungin yritys järjestää lietteiden käsittely “innovatiivisella” tavalla on jumissa markkinatuomioistuimessa (MAO:133/20) Gasumin valitettua päätöksestä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aiottua mädätyslaitosta ei ole voitu rakentaa.

Näihin päiviin saakka yhdyskuntalietteitä on käsitelty Jäälin läheisyydessä, joka on herättänyt suurta vastustusta alueen asukkaiden keskuudessa. Asiaa on käsitelty kaksi kertaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka. Viimeinen KHO:n päätös (16/0595/3) oli luonteeltaan merkittävä, sillä siinä todettiin, että taivasalla tehtävä lietteiden aumakompostointi ei ole enää BAT-määritysten mukaista toimintaa. Päätös johti kompostointitoiminnan päättymiseen Jäälin välittömässä läheisyydessä keväällä 2020. Lietettä syntyy kuitenkin näin isossa kaupungissa päivittäin suuria määriä, joten paine siirtyi vain toisaalle.

Yllättäen viime syksynä paljastui, että lietteitä oli ajettu Ylikiimingin Hakasuolle, jossa sitä säilytettiin aumattuna taivasalla kaksi kuukautta. Kun aumattu liete lopulta levitettiin, kyseinen “peltoalue” (entinen turvesuo) jäi runsaiden sateiden myötä tulvan alle, ollen yhtenä ”järvenä”. Nitraattiasetus määrää, ettei yhdyskuntalietettä saa levittää sellaiselle alueelle, jossa on olemassa tulvariski. Hakasuon toiminta on ollut nitraattiasetuksen ja -direktiivin, ympäristönsuojelulain sekä aumakompostointia koskevien BAT-määräysten vastaista toimintaa.

Alueelta otetuista maa- ja vesinäytteistä on löytynyt erittäin korkeita typpi- ja fosforiarvoja. On yhteiskunnallisesti merkittävää, että sateiden aiheuttamasta tulvasta johtuvat valumavedet ovat päätyneet Naturasuojeltuun Kiiminkijoen vesistöön. Vesienhoidon tavoitteena koko EU:ssa on saavuttaa pinta- ja pohjavesien vähintään hyvä tila. Samalla vesien tila ei saa myöskään heiketä. Yllä kuvattu toiminta on vastoin tätä tavoitetta.

Oulun seudun ympäristötoimi määräsi lietteen sijoittamisen Hakasuolle keskeytettäväksi sen jälkeen, kun asukkaat ilmoittivat hajuhaitoista. Kiusallinen tilanne on johtanut siihen, että vastuullista viranhaltijaa on jouduttu etsimään aina ympäristöministeriöstä saakka.

On yleisesti tiedossa, että lopulliset ratkaisut odottavat markkinatuomioistuimen päätöksiä. Keskeneräinen hankintaprosessi ei kuitenkaan oikeuta käyttämään sellaisia ratkaisuja, jotka ovat ympäristölle haitallisia ja lainvastaisia. Oulun kaupungin yhdyskuntalietteet tulisi saada asianmukaisesti käsitellyiksi alusta loppuun saakka, vaikkapa mädättäen, mahdollisimman nopealla aikataululla.

Kaupunginvaltuutetut
Eeva-Maria Parkkinen (kesk)
Jari Laru (kok)

Katso myös aihetta käsittelevä etätilaisuus Facebook Watchissa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

© 2021 Eeva-Maria Parkkinen
Design & koodi ~ Neotar

Scroll to Top
Vieritä ylös